Dükkan - İşyeri Açma Fikirleri

9 ADIMDA Tuhafiye Dükkanı Nasıl Açılır? Maliyeti Ve Karlı Mı?

Dantel, mendil, eldiven, çorap, boncuk, her türlü süsleme malzemesi, kurdele, iğne, iplik gibi birçok ürünü içinde barındıran tuhafiye sektörü modası hiç geçmeyecek 7’den 77’ye herkesin ihtiyacını karşılayan bir alandır. Ancak ağırlıklı olarak kadınlar tarafından tercih edilmektedir. Bu yüzden tuhafiye dükkanında satılanlar deyince liste uzayıp gider.

Tuhafiye Dükkanı Neler Satar?
Tuhafiye Dükkanı Neler Satar?

Tuhafiye Dükkanı Neler Satar?

  1. Her çeşit iğne ve iplik,
  2. Birçok alanda hobi malzemeleri,
  3. Kumaş ve kumaş boyaları,
  4. Keçeler, bezler,
  5. İğne oyası malzemeleri,
  6. Boncuk ve taş çeşitleri,
  7. Giyim aksesuarları,
  8. Oyuncak çeşitleri,
  9. Peluşlar, amigurumiler,
  10. Örgü ve dikiş malzemeleri,
  11. Boya, yapıştırıcı, sim türü malzemeler,
  12. Ahşap malzemeleri,
  13. Yün, elyaf malzemeleri,
  14. Kına, düğün, parti, organizasyon malzemeleri,
  15. Fermuar, çıt çıt, düğme gibi aparatlar,
  16. El sanatları ürünleri.
Tuhafiye Dükkanı Nasıl Açılır?
Tuhafiye Dükkanı Nasıl Açılır?

Tuhafiye Dükkanı Nasıl Açılır?

Geniş bir yelpazeye sahip olan ve en karlı iş fikirleri arasında yer alanda tuhafiye dükkanı nasıl açılır sorusunun yanıtı çok basittir. Burada ilk belirleyici olan sermayedir. Yüksek sermaye süreci hızlandırıp kazancı arttırırken düşük sermaye sabır gerektirir.

Bu sebeple sermayesi düşük olan kişileri adım adım gitmeleri gerekir. Belirli alanda malzemeleri getirtip malzeme çeşidini az tutmak, satış yaptıkça çeşitlendirmek en mantıklısıdır. Sonradan zarar etmemek için iyi bir fizibilite çalışması yapılmalı gerekirse bu konuda bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Ardından iyi bir rota çizerek bütün yapılacaklar gerçekçi bir şekilde planlanmalıdır. Örneğin internet üzerinden ve farklı platformlardan da satış yapılacaksa bunun planı da ayrıca yapılmalıdır.

Sıradaki aşama hangi toptancılardan alışveriş yapılacağının belirlenmesidir. Çok sayıda toptancı gezilmeli ve en uygun olanına karar verilmelidir. Bir diğer önemli aşama ise hangi bölgede tuhafiye dükkanı açılacağı konusudur. Müşterinin rahat ulaşabileceği, herkes tarafından bilinecek bir her olması çok önemlidir.

Hitap edilen kitlenin girişimciler olduğu bilhassa kadın girişimciler olduğu unutulmamalıdır. Hobiler üzerine eğitim ve workshoplar düzenleyerek işleri büyütmek kesinlikle mümkündür. Bilhassa ev hanımları için boş vakitlerini değerlendirmek amacıyla bu tarz eğitimler çok tercih edilmektedir.

Yasal prosedürler de bir diğer önemli konudur. Vergi levhası, açma izni, muhasebeci ile çalışmak gibi gerekli durumlar atlanmamalıdır.

Tuhafiye Dükkanı Açma Maliyeti
Tuhafiye Dükkanı Açma Maliyeti

Tuhafiye Dükkanı Açma Maliyeti Kaç Paradır?

Yeni başlayanlar için tuhafiye dükkanı açma maliyeti 50 bin tl ile 200 bin tl arası bir tutardadır. Bu rakamlar başlangıç için uygundur. Burada en yüksek tutar diye rakam yoktur. Ne kadar genişleme sağlanırsa maliyet de o kadar artar. Başlangıçta fazla masraf etmek zarara sokabilir. Maliyet ne kadar iyi hesaplanırsa riskler de o kadar düşer. Bu sebeple iyi bir bütçe yapılmalıdır. Kabaca bir maliyet hesabı yapmak gerekir.

  • 3 bin tl dükkan kirası üzerinden düşünülürse,
  • 3 bin tl kira + 3 bin tl depozito + 2 bin tl komisyon = 8 bin tl,
  • Banko+ İşletme Raf + Reklam tabelası+ Aydınlatma = 25 bin tl
  • Açma ruhsatı+ Vergi levhası + Yazarkasa + = 7 bin tl

40 bin tl masrafa genel bir hesaplama ile ulaşıldı. Buna bir de hesaplanmayan maliyetler de eklenirse yaklaşık 50 bin tl civarı bir maliyet gözden çıkarılmalıdır.

Tuhafiye Dükkanı Kazancı Ne Kadar
Tuhafiye Dükkanı Kazancı Ne Kadar

Tuhafiye Dükkanı Kazancı Ne Kadar Ve Karlı mıdır?

Diğerlerine kıyasla tuhafiye sektörü kar marjı yüksek bir sektördür. Çünkü ürün yelpazesi oldukça geniştir ve çok fazla kesime hitap eder. Bu sebeple her türden insanın ihtiyacını karşılayacak bir alandır. Ürünlerin kar marjı %50 ile %300 arasında değişkenlik gösterir. Ancak tuhafiye dükkanı kazancı satılan ürünlerle doğrudan alakalıdır.

Kar marjı yüksek olan ürünler düşük olanlara göre daha az tercih edilmektedir. Kar marjı yüksek ürünler genelde hobi malzemeleri, boncuk ve takı malzemeleri gibi ürünlerdir. Bunlar da hesaba katılmalı ve satılacak ürünlerin maliyet hesabı bu şekilde değerlendirilmelidir.

Bütün bunların kabaca yapılmış hesaplar olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden gerekli malzemeler belirlendikten sonra onların kar marjları araştırılmalıdır. Bu konu işin en önemli kısımları arasında yer alır. Çünkü öncelikle amaç kar etmektir.

Tuhafiye Dükkanı İçin Gerekli Malzemeler
Tuhafiye Dükkanı İçin Gerekli Malzemeler

Tuhafiye Dükkanı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Tuhafiye dükkanı açmak kadar önemli olan bir diğer konu da içinde bulundurulacak malzemelerdir. Bu konu iyi araştırılmalı müşteri ihtiyaçları doğru şekilde belirlenmelidir. Müşterilerden gelecek taleplere göre de malzeme listesi değişkenlik gösterebilir. Bununla beraber gündemi takip etmek, tercih edilen ürünlerden haberdar olmak ve bu ürünleri güncel olarak bulundurmak çok yararlı olacaktır. Bir liste oluşturmak gerekirse tuhafiye dükkanı açmak için gerekenler;

  1. Çamaşır,
  2. Çorap,
  3. Eldiven,
  4. İğne,
  5. İplik,
  6. Tığ,
  7. Keçe,
  8. Boya,
  9. Fermuar,
  10. Çıt çıt,
  11. Makas,
  12. Boncuk,
  13. Dantel,
  14. Havlu,
  15. İğne oyası,
  16. Yazma,
  17. Oyuncak,
  18. Ponpon,
  19. Makara,
  20. Yapıştırıcılar,
  21. Süsleme taşlar,
  22. Bir takım hobi malzemeleri,
  23. Düğme,
  24. Metre,
  25. Mezura,
  26. Sim,
  27. Kurdele,
  28. Renkli boyalar,
  29. Ahşap malzemeler,
Tuhafiye Dükkanı Dekorasyonu Ve Dizaynı
Tuhafiye Dükkanı Dekorasyonu Ve Dizaynı

Tuhafiye Dükkanı Dekorasyonu Ve Dizaynı Nasıl Olmalı?

Ürün çeşitliliği fazla olduğundan tuhafiye dükkanı dekorasyonu hem ilgi çekici olmalı hem de bu geniş yelpazede bilgilendirici olmalıdır. Yerleşimler göz yormamalı ve müşteri tarafından aranan ürün rahatlıkla bulunmalıdır. Her ürünün göze çarpan başlığı ve ayrı bir bölümü olmalıdır.

Aksi halde kafa karışıklığına sebep olacaktır. Elbette bunun için dükkan hacminin de geniş olması önemli bir yere sahiptir. Şayet dükkan hacmi geniş değilse ürünü ve çeşitliliği fazla tutmak yığılmaya sebep olacaktır. Ancak çok az ürün de dükkanın görüntüsünü zayıf ve kalitesiz gösterebilir. Bu gibi detaylara dikkat edilmelidir. Bu durumlar değerlendirilmezse müşteriler aradığı ürünü bulmakta zorlanacak ve bu da satışlarda düşüşe sebep olacaktır.

Dekoru zenginleştirmek için ilgi çekici görseller ve el emeği ürünler de kullanmak gerekir. Örneğin hobi malzemeleri satılacaksa bu hobi ile yapılmış el emeği ürünlerin sergilenmesi müşteri için teşvik edici olacaktır. Bu sayede müşteriler ürünleri satın almaya istekli olacaklardır.

Tuhafiye Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler
Tuhafiye Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler

Tuhafiye Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler Hangileridir?

Elbette para kazanma yolları arasında sıkça tercih edilen tuhafiye dükkanı açma hususu için de bazı belgelere ihtiyaç vardır. Her alanda ve sektörde olduğu gibi bu alanda da yerine getirilmesi gereken bazı sorumluluklar söz konusudur.

Kimi zaman bu durumlar kişi tarafından atlansa da aslında üzerinde durulması gereken önemli bir husustur. Yasal anlamda atlanan birtakım belge ve prosedürler ileride kişiye daha büyük sıkıntılar çıkarabilir. Bu nedenle bazı durumlar ertelenmemeli ve zamanında halledilmelidir. Bu konuda deneyimli kişilerden fikir alınmalıdır. Bu sebeple tuhafiye dükkanı açmak için gerekenler;

  1. Vergi levhası,
  2. Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  3. Tapu fotokopisi,
  4. Oda kaydı belgesi,
  5. Kira kontratı,
  6. İmza​​ sirküleri,
  7. Faaliyet belgesi,
  8. SSK ​​giriş belgesi,
  9. İtfaiye uygunluk raporu,

Kısacası her işte olduğu gibi bu sektörde de kişinin yaratıcılığı, azmi, sabrı, çalışkanlığı, çözüm odaklı oluşu, iletişiminin kuvvetli olması, müşteri ilişkilerinin iyi olması gibi durumlar önem taşımaktadır. Her konuda olduğu gibi bu konuda da acele edilmemeli, ani kararlar verilmemelidir.

Hiçbir şeyin birdenbire olmadığı bilinmeli her şeyin zamanla şekil alacağı durumu kişi tarafından iyice anlaşılmalıdır. Acele ederek yanlış kararlar vermek işin kısa sürede hüsranla sonuçlanmasının sebep olabilir. Adım adım gitmek ilmek ilmek işlemek her zaman en sağlam yoldur. Ticari kaygıların dışında işin özü yapılan işi sevmektir.

Yorum Aboneliği
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bu makale hakkında ne düşünüyorsun? Şimdi Paylaş.x