Dükkan - İşyeri Açma Fikirleri

Fabrika Nasıl, Nereye Kurulur? Maliyeti Ve Devlet Destekleri Nasıl Alınır?

Fabrikaların ülke geleceği toplumların kalkınması ve ekonomi gibi konularda önemi yadsınamaz. Her ne kadar fabrika kelimesini duyunca birçok insan gözünde büyütüp geri adım atsa da aslında kurmak o kadar da zor değildir. Özellikle yüksek kar elde etmek için fabrika kurmak düşünülebilecek seçenekler arasındadır.

Üstelik bu alanda bütçeye göre küçük orta ve büyük çaplı fabrikalar kurmak mümkündür. Kurulacak diğer bütün işlerde olduğu gibi dükkan açma fikirleri için de iyi bir araştırma yapmak, iyi düşünmek, uzmandan yardım almak gerekir. Önceden iyi planlanmış iş fikirleri her zaman adım atmayı kolaylaştırır.

Bunun yanı sıra hangi alanda üretim yapılacağına karar vermek, müşteri potansiyeli ve lokasyon seçimi de fabrika kurma konusunda önemli hususlardır. Ayrıca devlet desteğinden yararlanmak, banka kredisi kullanmak, faiz gibi konular da oldukça önem taşımaktadır.

Ne Fabrikası Kurabilirim?
Ne Fabrikası Kurabilirim?

Ne Fabrikası Kurabilirim?

Bu konuda yelpaze oldukça geniştir. Ancak önemli olan bu geniş yelpaze içinde kişinin kendine en uygununu seçebilmesidir. Bunun için ilk etapta belirlenmesi gereken hangi üretimin yapılmak istendiğidir. Buna karar verme işi en kritik süreçtir.

Hangi alanda ürünü tedarik etmenin daha kolay olduğu, hangi alanda maliyetin daha düşük ve kar marjının daha yüksek olduğu gibi soruları kişinin kendine sorması ve buna uygun cevapları bulabilmesi gerekir. Bir diğer konuda hangi müşteri potansiyeline hitap edeceğidir.

Çünkü hitap edilecek müşteri potansiyeli ne fabrikası kurabilirim sorusuna en güzel yanıt olabilir. Bu aşamayı çözdükten sonra diğer aşamalar daha hızlı ilerleyebilir. Aksi halde başlamak bir bilinmeze adım atmak gibidir. Kişinin önünü görmesi zorlaşır ve yaptığı işten kısa zamanda zarar görebilir.

Kimler Fabrika Kurabilir?
Kimler Fabrika Kurabilir?

Kimler Fabrika Kurabilir?

Ticaret alanındaki her işte olduğu gibi bu alanda da kimler fabrika kurabilir sorusu önem taşımaktadır. Öncelikle yeterli sermayeye sahip olmak gerekir. İster küçük işletme olsun ister büyük işletme olsun bir fabrika kurmak maliyet gerektirir.

Belirli oranda maliyet sahibi olmadan işe başlangıç yapmak kişiyi maddi risklere ve kayıplara sokabilir. Bununla beraber yine bu alanda devlet desteğinden yararlanabilecek, uygun faizli krediler bulabilecek kişilerin fabrika kurması daha uygun olacaktır.

Maliyet kadar önemli olan bir diğer konu da bilgi ve tecrübedir. Yeterli bilgi edinmeden ve tecrübeye sahip olmadan yapılacak iş hüsranla sonuçlanabilir. Bunun için iyi bir araştırmanın yanı sıra bu alanda birinin yanında çalışarak kişinin tecrübe etmesi oldukça yararlı olacaktır.

Böylelikle kişiler işin içine girmiş, işi daha iyi tanımış ve işe farklı açılardan da bakabilmiş olurlar. Bu alanda tecrübeli olan kişilerin tecrübelerinden yararlanmak da çok önemlidir. Fabrika kuracak kişinin farklı bakış açılarına sahip olması, kendini geliştirebilmesi ve orijinal fikirlere açık bir insan olması da önemlidir. Zira rekabet piyasasında kişinin ayakta kalabilmesi için güncel durumları takip edebilmesi ve her zaman farklılık yaratabilmesi gerekir.

Fabrika Nasıl Kurulur?
Fabrika Nasıl Kurulur?

Fabrika Nasıl Kurulur?

Ne fabrikası kurabilirim sorusunun yanıtından sonra bir diğer aşama fabrika nasıl kurulur ​​​​​aşamasıdır. Önce fabrikada üretilecek ürüne karar vermek gerekir. Ardından bu konuda toptancılarla ve tedarikçilerle görüşmek ve potansiyeli belirlemek gerekir. Devamında bütün ayrıntıların hazırlandığı bir plan yapılmalı ve her bir plan adım adım izlenmelidir. Bir diğer konu da hedef pazarı oluşturmaktır.

Hedef pazarı oluşturmak için ajanslar bulunmaktadır. Bu ajanslardan yararlanmakta fayda vardır. Rakip firmaları ve rakip analizlerini belirlemek de bir diğer önemli husustur. Rakiplerin olumlu ve olumsuz yönlerini tespit etmek, aynı hatalara düşmemek, olumlu yönlerini daha da geliştirmek gibi konular kişi için oldukça geliştiricidir.

Fabrika Nereye Kurulur?
Fabrika Nereye Kurulur?

Fabrika Nereye Kurulur?

Fabrika kurulacak lokasyon en önemli konulardan biridir. Fabrikanın kurulacak bölgenin ulaşımı ve tedarikçilere yakın olması kesinlikle büyük önem teşkil eder. Bu yüzden de önemli bir nokta olan fabrika nereye kurulur sorusuna yanıt aramak gerekir. Ham maddeye yakınlık şarttır. Ham madde kolay erişilebilir olmalıdır. Faaliyetlerin yoğun olduğu bir bölgeye kurulmalıdır. Aynı zamanda geniş bir araziye de ihtiyaç vardır.

İş gücü potansiyelinin çok önemli olması sebebiyle fabrikada çalışacak kişilere yakın bölgelerde olması, fabrikaya ulaşım kolaylığının olması çok önemlidir. İklim ve yeryüzü şekilleri önemsiz bir konu gibi gözükse de aslında çok önemlidir. Olası bir doğal afet, sel gibi olumsuz durumlardan daha az etkilenmemek için bu koşullara da dikkat etmek gerekir.

Adım Adım Fabrika Kurma Aşamaları
Adım Adım Fabrika Kurma Aşamaları

Adım Adım Fabrika Kurma Aşamaları Nelerdir?

Başlangıç için arz ve talep olgusuna dikkat etmek gerekir. Üretim seçeneklerine karar verilmesi bu aşama için çok önemlidir. Müşterinin isteklerine göre hareket edecek olan fabrika sahibi tamamen müşteri odaklı düşünmeli müşterinin gözünden bakabilmelidir. Bu konuda uzman kişilerden yardım alabilmeli ve müşteri ihtiyaçlarına yönelik nasıl çalışabileceğini tespit etmelidir. Her türlü yatırım alanları araştırılmalı konuya iyice hakim olunmalıdır.

Kurulum projesi denilen fizibilite etüdü çalışması fabrika kurma aşamaları sırasında olmazsa olmaz bir aşamadır. Bu çalışma kişinin önünü rahatlıkla görebilmesini sağlar. Sırayla bunu takip eden aşamada, uzman bir ekiple beraber fizibilite etüdünün değerlendirilmesi, yatırım yapılıp yapılmayacağına karar verilmesi gerekir.

Karar verme aşaması bittikten sonra asıl uygulama aşamasına geçilir. Bu noktada devlet ve hukuki işler mali hesaplamalar ve görüşmeler halledilmelidir. Son aşamada artık fiziksel olarak aktif olma aşamasıdır. Diğer tüm aşamalar başarılı geçtikten sonra bu kısma geçmek en uygunudur.

Fabrika Kurmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Fabrika Kurmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Fabrika Kurmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Öncelikle araştırma ve elde edilen deneyimden sonra yasal süreçleri iyi yönetebilmek elzemdir. Arsa ve tapu işlemleri gibi süreçler söz konusudur. Devamında imar ile ilgili belgeler belediye ile görüşme ve başvurular takip eder. Üretimin gerçekleşmesi için en önemli şey elektrik, su gibi kaynaklardır. Bu kaynakların izinleri gerekmektedir. Bu izinler içinde yine belediyeye başvurulmalıdır. Tüm bu işlemlerden sonra fabrikanın işletme belgesi ve açılış iznini alması gerekir.

Çevre koşulları da çok önemlidir. Bir fabrikanın üretimini yaparken çevre kirliliği konusunda hassas olması gerekir. Bu yüzden de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan belge alınması gerekir. Sanayi odası kaydı rapor ve belgeleri devamını izleyen süreçlerdir. Hava kirliliği su kirliliği ÇED raporu son aşamalardır. Bu sebeple fabrika kurmak için ne yapmam gerekir diyen bir kişi bu aşamaların tamamını bilmeli ve uygulamalıdır.

Fabrika Kurma Maliyeti Kaç Liradır?
Fabrika Kurma Maliyeti Kaç Liradır?

Fabrika Kurma Maliyeti Kaç Liradır?

Bu durum tamamen kurulacak fabrika ve yapılacak üretimle alakalıdır. Elbette küçük çaplı işletmeler kadar düşük maliyetli olmayacaktır. En nihayetinde fabrika kurulumu daha kapsamlı daha büyük üretimin yapıldığı bir süreç olduğu için fabrika kurma maliyeti de daha yüksek olur.

Hayvancılık, tarım gibi konularda maliyet biraz daha düşük olabilir ancak makine demir çelik gibi konularda maliyet yükselecektir bununla beraber üretim maliyeti dışında fabrikanın başka giderleri olacaktır kullanılan elektrik su gibi enerji kaynakları fabrikada çalışan işçilerin maaşları ve sigortaları gibi birçok maliyeti de hesaplamak gerekmektedir.

Fabrika Kurulumu İçin Kredi Veren Bankalar
Fabrika Kurulumu İçin Kredi Veren Bankalar

Fabrika Kurulumu İçin Kredi Veren Bankalar Hangileridir?

Şüphesiz ki fabrika kurulumunda en büyük sorun sermayedir. Bu yüzden dış kaynaklardan beslenmek önemlidir. Kişinin en uygun faizli krediyi alabileceği bankaları bulması gerekir. Bu sebeptendir ki fabrika kurmak için kredi veren bankalar araştırılmalı ve incelenmelidir. Aşağıdaki listede fabrika kurmak için işverenlere kredi veren bankaların listesi yer almaktadır.

  1. İş Bankası
  2. Ziraat Bankası
  3. Halk Bankası
  4. Teb Bankası
  5. Vakıf Bankası
  6. ING Bank
  7. Finansbank

Bu gibi bankalar 60 aya varan taksitlerle ve kimi zaman da daha esnek taksitlendirme ile kredi vermektedir.

Fabrika Kurmak İçin Devlet Destekleri
Fabrika Kurmak İçin Devlet Destekleri

Fabrika Kurmak İçin Devlet Destekleri ve Teşvikleri Nelerdir?

Devlet fabrika açmak isteyen yeni girişimcilerin önünü açmak ekonomiye canlılık getirmek için için bir takım programlar yapmaktadır. Tamamıyla olmasa da bazı harcamaların hibe edilmesi söz konusudur. Bu sebeple fabrika kurmak için kosgeb desteği önemlidir. KOSGEB bir takım girişimcilik programları düzenlemektedir. Bu programların takibinin yapılması yalnızca maddi destek sağlamaz iş alanında da iyi bir eğitim olanağı sunar.

Özetle giyim üzerine bir fabrika kurmak isteyen kişinin bu gibi aşamaları bilmesi, tecrübe kazanması, bir takım dış kaynaklardan beslenerek ilerlemesi gerekmektedir. Giyim üzerine diğer fabrikaların yaptığı çalışmaları incelemek, sadece ülkemizde değil yabancı ülkelerde de bu alanda yapılan uygulamaları takip etmek en doğrusudur.

Zira her bir aşama birbirini tamamlar. Bir önceki aşama eksik kaldığında ya da atlandığında bir sonraki aşama için sorun teşkil edecektir. Böylesi ciddi bir alanda atılım yapmak için acele kararlar vermek yanıltıcı olabilir. Yine en önemli konu sabırlı olmaktır. Kişi hiçbir şeyin birdenbire olmayacağını bilmelidir.

Yorum Aboneliği
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bu makale hakkında ne düşünüyorsun? Şimdi Paylaş.x