Dükkan - İşyeri Açma Fikirleri

9 ADIM: Kurye Şirketi Kurmak, Motorlu Kurye Şirketi Kazancı Kaç Liradır?

Kurye faaliyetleri oldukça çoğalmış ve birçok insan için yeni bir çalışma alanı oluşturmuştur. Bireysel olarak kurye işi yapılacağı gibi bir işletmede de kurye olarak görev alınabilir. Bazı kurye firmaları çalıştıracakları kuryelerden şahıs şirketi olmalarını istediği için kurye şirketi kurmak, yapılması gereken bir koşul halini almıştır. Bu noktada, kuryeciler, başvuru yapacakları kurye firması adına değil, şahıs şirketi sahibi oldukları için kendi namına çalışmış oluyorlar. Bu sebeple, kurye adayları için şahıs şirketi sahibi olarak dükkan açma fikirleri yaygınlık kazanmış oluyor.

Esnaf kurye modeli olarak bilinen bu sistemde, kendi hesaplarına çalışan kuryeler vergi ve sigortalarını kendileri yatırıyor ve çalıştıkları firmalara fatura kesiyorlar. Kuryeler çalıştıkları süre, bireysel ya da şahıs şirketi, çalışılan firma gibi hususlar göz önüne alındığında farklı tutarlarda kazanç sağlıyorlar. Tam zamanlı olarak, bir kurye firmasında kendi şahıs şirketi adına çalışan kişilerin 10.000 TL üzerinde kazanç sağladıkları söylenebilir.

Kurye Şirketi Nasıl Kurulur?
Kurye Şirketi Nasıl Kurulur?

Kurye Şirketi Nasıl Kurulur?

Kuryelerin kurması gereken şirket türü şahıs şirketidir. Şahıs şirketleri, limited ya da anonim şirketlere nazaran daha küçük ölçekte olan bireysel şirketlerdir. Bu şirket türünde kişiler şirketin tüm faaliyetlerinden bizzat sorumludur. Kuryeler, faaliyete başlamadan önce, kurye şirketi nasıl kurulur sorusuna cevap aramaktadırlar. Şahıs şirketlerinin kurulum süreci geçmiş dönemlere göre oldukça kolaylaştırılmıştır.

Şahıs firması açmak için öncelikle bir işyeri adresi belirlenmesi gerekir. Sonrasında, bu adresi gösterir kira sözleşmesi ya da tapu senedi fotokopisi ile bir mali müşavirden destek alınmalıdır. Şahıs şirketi kuracak kurye ve mali müşavir arasında anlaşma sağlanması halinde bir sözleşme düzenlenir ve gerekli diğer evraklar hazırlanır.

Kurye Şirketi Kurmak Mantıklı Mı?
Kurye Şirketi Kurmak Mantıklı Mı?

Kurye Şirketi Kurmak Mantıklı Mı?

Kurye şirketi kurmak, kurye çalıştıracak firmalar açısından oldukça avantajlıdır. Primle çalıştırmanın yanında birçok sorumluluğu kurye faaliyetini gerçekleştirecek kişiye devreder. Kurye kendi işlerinden bizzat kendisi sorumludur. Kurye şirketi kurmak mantıklı mı sorusunun kurye açısından da çeşitli olumlu yönleri vardır. Kurye, çalıştığı firmada iş ortağı olarak çalıştığı için her işe koşuşturmak zorunda kalmaz.

Kuryenin öncelikle kendi durumunu gözden geçirip iyi değerlendirme yapması gerekir. Bu noktada, kaç saat çalışabileceğini bilmesi, hangi masraflarının yüksek olacağını ön görmesi avantaj sağlayacaktır. Çalışılacak şehir ve firma da önemlidir. Çünkü kurye şirketinin kurulumunda ve sonrasında bazı masraflar olacağı için belli kazanç düzeyine ulaşılabilecek potansiyel gerekir.

Kurye Şirketi Çeşitleri Nelerdir?
Kurye Şirketi Çeşitleri Nelerdir?

Kurye Şirketi Çeşitleri Nelerdir?

Taşımacılık faaliyeti yapan firmalar, kurye şirketi çeşitleri olarak değil ama çalıştırdıkları kurye personeli üzerinden sınıflara ayırılabilirler. Bu sınıflandırmada kurye personelinin şirket çalışanı olarak mı yoksa iş ortağı olarak mı işe alınacağı hususu önemlidir. Daha büyük ve temel görev tanımı olan firmalar esnaf kurye çalıştıran firmalar olarak bilinirler. Bu firmalar, pandemi sonrasında ortaya çıkan ihtiyaca binaen yaygınlaşmışlardır.

Bizzat kendi bünyesinde kurye personeli bulunduran firmalar ise bu personelin maaş, sigorta, araç bakım ve ekipmanlarından sorumlu firmalardır. Nispeten daha küçük ölçekte olan bu firmalarda çalışan kurye sayısı da daha az olmaktadır. Görüldüğü üzere sınıflandırma, taşımacılığa konu iş yükü üzerinden yapılmaktadır.

Motorlu Kurye Şirketi Kazancı
Motorlu Kurye Şirketi Kazancı

Motorlu Kurye Şirketi Kazancı Kaç Liradır?

Şirket kurarak elde edilen motorlu kurye şirketi kazancı ile işletme personeli olarak sağlanan kurye kazancının karşılaştırıldığında esnaf kurye kazancının daha yüksek olduğu düşünülmektedir. Böyle düşünülmesinin sebepleri arasında iş yükünün ve çalışma saatlerinin yüksek olması bulunur. Yarı ve tam zamanlı çalışılabilen esnaf kurye modelinde günde 10-12 saat ve üzeri çalışılması durumunda günlük 400-500 TL arası kazanç sağlanabilir.

Söz konusu tutar genellikle masraflar düşüldükten sonra kalan miktardır. Sürekli çalışır durumda olan motorların bakım masraflarının ve yakıt giderlerinin yüksek olacağı da göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca uzun çalışma sürelerinin sağlık sorunları veya kaza gibi istenmeyen durumlar doğurabileceği unutulmamalıdır.

Kurye Şirketi Kurmanın Maliyeti
Kurye Şirketi Kurmanın Maliyeti

Kurye Şirketi Kurmanın Maliyeti Ne Kadar?

Kurulumu sonrası avantajları olabileceği gibi ilk başta, kurye şirketi kurmanın belli bir maliyeti olacaktır. Bu maliyet içerisinde mali müşavir hizmetleri için masraflar, noter ve diğer bazı evraklar ve fatura kaşe gibi çeşitli gereçler için yapılacak masraflar olabilir. Ayrıca ilgili firmanın vermemesi halinde bir motor ihtiyacı olacağı için bu da bir maliyet olarak kabul edilebilir.

Kurulum süresi e-devlet üzerinden başlatılıp takibi de yapılabilecektir. Yazar kasa gerekmesi halinde toplam masraflar 1500-2000 TL civarında olacaktır. Kurye şirketi kurmanın maliyeti yanında, büyüyen bir sektörde faaliyet gösterilecek olması ve birçok iş fırsatının bulunması nedeniyle masraflar birkaç ay içerisinde çıkartılabilir.

Kurye Şirketi Kurmak İçin Gerekli Evraklar
Kurye Şirketi Kurmak İçin Gerekli Evraklar

Kurye Şirketi Kurmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Esnaf moto kurye olmaya karar verdikten sonra kurye şirketi kurmak için gerekli evraklar olacaktır. Bu evraklar genel itibariyle şu şekildedir;

  1. E devlet üzerinde bulunan işe başlama formu,
  2. E-devlet üzerinden temin edilebilecek nüfus cüzdanı sureti ve ikametgâh,
  3. Noterden imza beyannamesi,
  4. Mali müşavire vekâletname,
  5. İşyeri adresi olarak gösterilecek yerin kontrat örneği ya da tapu fotokopisi,
  6. Kurye faaliyetinde kullanılacak motorun ruhsatı; (kiralanmış bir motor ise kira sözleşmesi).

Bahse konu belgeleri temin edip işlemleri tamamlamak hâlihazırda çalışmakta olan kuryeler için zahmetli ve vakit alıcı olabilir. Bu noktada, kuryeler adına şirket kurma sürecini takip eden firmalar bulunmaktadır.

Özetlemek gerekirse, sürdürülebilir ve kazançlı bir iş bulmanın zor olduğu günümüz koşullarında kuryecilik faaliyetleri kişilere geniş bir iş imkânı sunmaktadır. Ciddi ölçüde para kazandıran işler ve en karlı iş fikirleri sıralamasında en üst seviyelerde yer alan esnaf moto kurye faaliyeti hızlı ve az sermaye ile iş kurulabilmesidir.

Öğrencilerin, gençlerin ve serbest çalışmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği moto kurye sistemi, esnaf şirketi kuracak olan kişi adına daha kurumsal bir hal almaktadır. Gelirleri nispeten daha yüksek olan esnaf kuryeler, devletin vergi gelirlerini artırması açısından da önem arz eder. Yapılan işler kurumsal firmalar nezdinde faturalandırıldığı için iş akışlarında şeffaflıkta söz konusu olur.

Yüksek mesai saatlerinde çalışılması ile iyi ölçüde kazanç sağlayacak olan moto kuryelik işinin elbette dikkat edilmesi gereken yönleri de bulunmaktadır. Bunların başında temel faaliyet aracı olan motorların bakımının zamanında ve eksiksiz yapılması gerektiğidir. Öte yandan, kuryenin teslimatı zamanında yapması gerektiği için trafik kurallarını ihmal etmemesi ve sürekli uygulamak zorunda olmasıdır.

Yorum Aboneliği
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bu makale hakkında ne düşünüyorsun? Şimdi Paylaş.x