Para Kazanma Yolları Ve Rehberi

10 BAŞLIKTA: Sözel Bölüm Meslekleri Ve Maaşları Kaç Paradır?

Sözel bölüm meslekleri ve maaşları hakkında net bilgiler bulacağınız makalemi dokuz (9) başlık ve dört (4) video ile detaylı anlatarak; sözel bölüm meslekleri ile ilgili bilgiler veriyorum. Sözel önü açık bölümler hakkında bilgilere geçmeden önce en çok atanan sözel bölümler nelerdir tüm bunlara yanıt vereceğimi bilmelisiniz.

Öğrenim hayatında sayısal becerileri zayıf olan veya sayısal dersleri sevmeyen öğrenciler genel olarak sözel bölümü tercih etmektedirler. Sözel bölüm genelde tarih, coğrafya, Türkçe ağırlıklı derslerin işlendiği bir bölümdür. Aslında sözel bölüm tercih eden öğrenciler diğer bölümlere göre daha avantajlıdır. Çünkü diğer bölümlere göre dersleri daha basit öğrenilir ve bu dersler sonunda yapılan sınavlar uygulamalı olmaz.

Sözel Bölüm Meslekleri Ve Maaşları Ne Kadardır?

Sözel bölüm meslekleri ve maaşları hakkında öğrenci olarak detaylı bilgiye sahip olmamız gerekmektedir. Sözel bölüm bitiren kişiler için en önemli etkenler maaş aralıklarıdır. Öğrenciler maaş aralığına göre tercih yapmak isterler. İşte bu noktada sözel bölüm meslekleri ve maaşları;

  1. İmamlar İçin Maaş Aralığı  : 50.000-100.000 TL
  2. Reklamcı Olan Mezun İçin Maaş Aralığı  : 50.000-100.000 TL
  3. Gazeteci Olarak Görev Yapan Kişi İçin Maaş Aralığı : 50.00-70.000 TL
  4. Okul Öncesi Öğretmeni Olan Kişi İçin Maaş Aralığı : 20.000-50.000 TL
  5. Sözel bölüm bitiren ve mezun olan öğrencinin edebiyat öğretmeni olması sonucunda alacağı maaş aralığı 40.000-60.000 TL olmaktadır.

Sözel bölüm mezunu öğrenciler, genel olarak seçtikleri bölümlerin kendilerine yüksek maaş sağlamalarını ve bu mesleği icra ederken kariyer planlaması da yapmayı hedeflemektedir.

Bu yüzden öğrenciler seçtikleri bölümlerin kendilerine fayda sağlamasını aynı zamanda da iş alanlarının çok fazla olmasını düşünmektedirler. Günümüzün en büyük sorunu işsizlik olduğu için bu konuda öğrenciler çok fazla düşünüp ona göre hareket etmektedirler.

En İyi Sözel Bölümler Hangileridir?

Sözel bölümde okuyan öğrenci genel olarak hangi bölümü okuması gerektiği konusunda büyük araştırmalar yapmaktadır. Ve bu araştırmalarını okudukları bölümden mezun olduktan sonra kendilerine iş bulma konusunda ve kamu ya da özel sektörde kolayca çalışmalarını sağlayacak bir bölüm olmasını istemektedirler. Peki en iyi sözel bölümler neler? Sözel bölümden mezun olan öğrenciler,

  1. Hukuk,
  2. Gazetecilik,
  3. Reklamcılık,
  4. İslami İlimler,
  5. Halkla İlişkiler,
  6. Okul Öncesi Öğretmenliği,
  7. Öğretmenlik (coğrafya, tarih, sosyal bilgiler, edebiyat gibi alanlarda),

gibi bölümleri tercih edebilirler. Hem Kpss sınavında başarı sağladıkları zaman devlete atanmaları için hem de özel sektörde çalışıp yüksek maaş almaları için bu bölümler tercih edilmelidir.

Bu bölümleri bitiren öğrenciler genel anlamda iş alanı geniş olduğu için kolay iş bulabilirler. Sonuç olarak da kendilerine sağlanan bu kolaylık öğrencinin bu bölümleri seçmelerine olanak sağmaktadır.

Sözel Bölüm Okuyan Ne Olur?
Sözel Bölüm Okuyan Ne Olur?

Sözel Bölüm Okuyan Ne Olur?

Lise de sözel bölüm okuyup, mezun olan öğrenciler, gazetecilik bölümü öğretmenlik, reklamcılık gibi alanlarında iş bulma imkanı bulmaktadırlar. Sözel bölüm mezunu kişiler; edebiyat, Türkçe, coğrafya, tarih gibi alanlarda öğretmenlik yapabilmektedirler. Bunun dışında gazetecilik ve reklamcılık okuyan kişiler medya sektöründe kolayca iş bulabilmektedirler.

Sanat tarihi, halkla ilişkiler, halkbilimi gibi bölümleri okuyan kişiler deneyimlerini artırarak, işlerinde uzman olmaktadırlar. Sonuç olarak da bu alanlarda uzmanlık isteyen sektörlerde kolayca iş imkanı bulurlar. Sözel bölüm okuyan ne olur?  bu sorunun cevabı;

  1. Avukat,
  2. İmamlar,
  3. Gazetecilik,
  4. Reklamcılık,
  5. Öğretmenlik,
  6. Okul öncesi Öğretmenliği,

gibi meslekleri yapabilmektedirler. Sözel bölüm mezunu öğrenciler; çalışma hayatına başladıkları zaman maaşları *** TL ile *** TL arasında değişkenlik göstermektedirler.

Önü Açık Sözel Meslekler Nelerdir?
Önü Açık Sözel Meslekler Nelerdir?

Önü Açık Sözel Meslekler Nelerdir?

Sözel bölümden mezun olan öğrenci için; önü açık sözel meslekler denildiğinde genel olarak maaşları yüksek olan meslekler, ve iş olanağı yüksek olan meslekler akla gelmektedir. Sözel bölüm mezunu kişilerin maaş aralıkları deneyimlerine göre değişkenlik göstermektedir. Mesela; tarih, edebiyat, türkçe bölümünde öğretmenlik yapacak olan kişilerin için maaşları özel ve kamu sektöründe çalışma durumlarına göre değişiklik göstermektedir.

Gazetecilik mesleği yapan kişiler için de maaşlarını belirleyen en önemli etken, mesleki tecrübeleridir. Aynı şekilde reklamcılık yapan kişiler için de maaş aralığı çalışılan unvan çeşidine göre değişmektedir. Reklam yazarlığı yapan kişiler, meslek hayatlarının başında 3800 TL maaş alırken, deneyimli bir reklam yazarı olduğunda 5500 TL ye kadar maaş alabilmektedir.

Sözel Bölüm Öğrencisi Ne Okumalı?

Günümüzde sözel bölümden mezun olan kişilerin okumaları gereken en doğru bölümler; Hem teknolojik gelişmelere uygun hem de sözel becerilerine kolaylık sağlayacak bölümler olmalıdır. Bu açıdan Sözel öğrencisi ne okumalı?

  1. Arkeoloji,
  2. Reklamcılık,
  3. Sanat tarihi,
  4. Halkla ilişkiler,
  5. Basın ve yayın bölümü,
  6. Coğrafya Öğretmenliği,
  7. Sosyal bilgiler öğretmenliği,
  8. Animasyon ve oyun tasarımı bölümü,
  9. Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü,
  10. Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetmeni,
  11. Azerbaycan türkçesi ve edebiyatı bölümü,
  12. Çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları bölümü,

Bu bölümler hem iş bulmak için hem de okuduğunuz bölümde kariyer yapmak için size en uygun bölümlerdir. Hem özel sektörde hem de kamu da kolayca iş bulabileceğiniz bölümlerdir.

Sözel Bölümde Hangi Alan Okunmalı?
Sözel Bölümde Hangi Alan Okunmalı?

Sözel Bölümde Hangi Alan Okunmalı?

Sözel bölümden mezun olan öğrenciler genel olarak hangi alanlarda okumak istedikleri konusunda ikilemde kalabilmektedirler. 4 yıllık ve 2 yıllık alanlar düşünüldüğü zaman; 2 yıllık üniversite alanları da oldukça fazla maaş sağlayacak bölümler bulunmaktadır. Sözel öğrencisi ne okumalı? denildiği zaman 2 yıllık üniversitelerde bulunan;

  1. Aşçılık bölümü,
  2. Adalet bölümü,
  3. Basın ve yayıncılık,
  4. Yönetici asistanlığı,
  5. Çocuk gelişimi bölümü,
  6. Çağrı merkezi hizmetleri,
  7. Deri konfeksiyon bölümü,
  8. Büro yönetimi ve sekreterliği,
  9. Fotoğrafçılık ve kameramanlık,

Bu bölümlerden mezun olan öğrenciler DGS sınavı ile 4 yıllık bölümlere de geçiş yapabilirler. Fakat 2 yıllık mezun oldukları bu bölümlerden de kolaylıkla iş bulup, kariyer yapabilirler.

Sözel Bölümünde Hangi Meslekler Var?
Sözel Bölümünde Hangi Meslekler Var?

Sözel Bölümünde Hangi Meslekler Var?

Sözel bölüm bitiren öğrenciler, bu bölümü bitirdikten sonra seçmiş oldukları üniversite bölümünde 4 yıl veya 2 yıl okuyup, mezun olduktan sonra çok fazla para kazanacakları meslekleri icra etmeye başlarlar. Peki sözel bölümde hangi meslekler var?

  1. Öğretmenlik mesleği,
  2. Özel sektörde yönetici asistanlığı,
  3. Kamuda arkeolog olarak görev yapmak,
  4. Basın sektöründe gazetecilik ve yayınlama görevleri,
  5. Medya sektöründe reklamcılık, yönetmenlik, oyunculuk,
  6. İslami ilimler bölümünden mezun olarak, imamlık yapmak,
  7. Tüm bu meslekler sözel bölümde okunup, icra edilmektedir.,
  8. Kamu sektörünün birçok farklı alanlarında çağrı merkezi görevlisi,
Sözeli İyi Olan Hangi Mesleği Seçmeli?
Sözeli İyi Olan Hangi Mesleği Seçmeli?

Sözeli İyi Olan Hangi Mesleği Seçmeli?

Sözel bölümü tercih eden kişiler genelde bu bölüme uygun olan mesleği icra etmek istemektedirler. bu sebeple de araştırmaya girişirler. Bu konuda sözeli iyi olan hangi mesleği seçmeli? diye düşünüldüğünde hem öğrenciye iş hayatında kariyer sağlayacak hem de sözel becerilerine uygun bir işi seçmelidir. Genel anlamda medya sektöründe çalışmak isteyen öğrencilerin seçmesi gerek meslekler;

  1. Gazeteci,
  2. Fotoğrafçı,
  3. Yönetmenlik,
  4. Görsel sanatlar,
  5. Film tasarımcısı,
  6. Medya yönetmeni,
  7. Görüntü yönetmeni,
  8. Çizgi film tasarımcısı,
  9. Animasyon tasarımcısı,
  10. Gastronomi uzmanlığı,
  11. Görsel iletişim uzmanı,
  12. Görsel sanatlar uzmanı,
  13. Kurgu – Ses yönetmeni,
  14. Görsel iletişim tasarımcısı,
  15. Görsel iletişim tasarımcısı,
Sözelde Hangi Bölümler Tercih Edilmeli?
Sözelde Hangi Bölümler Tercih Edilmeli?

Sözelde Hangi Bölümler Tercih Edilmeli?

Öğrenci hayatında okuduğunuz bölümün size getirisini düşünen öğrenciler, üniversite sınavından sonra bu düşünceyi kavramalı ve sözelde hangi bölümler tercih edilmeli? sorusunun cevabını çok erken keşfetmelidir. Bu nokta da tercih edilecek olan bölümler;

Kamu da KPSS sınavına girip, atanmak isteyen öğrenciler için;

  1. İlahiyat,
  2. Türk Halkbilimi,
  3. Tarih Öğretmenliği,
  4. Türkçe Öğretmenliği,
  5. Türk Dili ve Edebiyatı,
  6. Coğrafya Öğretmenliği,
  7. Çerkez Dili ve edebiyatı,
  8. Çağdaş Türk Edebiyatları,
  9. Okul Öncesi Öğretmenlik,
  10. Özel Eğitim Öğretmenliği,
  11. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği,

bu bölümleri bitiren öğrenciler kamuda öğretmen olarak çalışmaya hak kazanırlar. Bu şekilde düşününce tercih edilmesi gereken bölümler bunlardır.

En Çok Atanan Sözel Meslekleri
En Çok Atanan Sözel Meslekleri

En Çok Atanan Sözel Meslekleri Nelerdir?

Sözel bölüm mezunu öğrenciler KPSS sınavından yüksek puanlar alarak devlete atanmaktadırlar. Bu çerçeve de öğrenciler genel olarak kendilerini zorlamadan atanacakları bölümleri tercih etmektedirler. Peki; en çok atanan Sözel meslekler nelerdir?

Bu meslekler genel olarak incelendiği zaman; İlahiyat bitiren kişiler içim İmam olarak kolayca atanabilirler. MEB’de en çok aranan öğretmen grubu okul öncesi öğretmenliği de çok kolay atanan meslek gruplarıdır. Aynı şekilde Özel eğitim öğretmeni olarak da çok kolay atanabilirsiniz.

Yorum Aboneliği
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bu makale hakkında ne düşünüyorsun? Şimdi Paylaş.x