Reishi Mantarı Yetiştiriciliği, Nerede Nasıl Yetişir ve Üretilir

Uzakdoğuda 4 bin yıllık efsane olarak nitelendirilen, yaşamın son bulmasına çare olarak görülen reishi mantarı, ülkemizde de rağbet görmeye başlamıştır. İnsanın tüketimi için sert bir tat yapısına sahip olan reishi mantarı, belirli zaman içerisinde tüketilmelidir. Genellikle öz suyu karışım yapılarak ve seyreltilerek kullanılan reishi mantarı, yüksek oranda antioksidan içermektedir.

Doğada Reishi Mantarı

Doğal ortamında ağaç kütüklerinde yetişen bu mantar türü, kırmızı rengi ile diğerlerinden ayrıştırılır. Reishi mantarı insan böbreğine benzer yapısı ile ince sapı ve yumuşak, parçacıksız, parlak şapkasıyla bilinir. Mantarın yaşını tahmin edebilmek için gövdesindeki kahverengi kısmının yoğunluğuna bakılmalıdır. Her mantar cinsi gibi, üzerindeki küçük ten deliklerinden sporlarını dökerek çoğalırlar.

Reishi Mantarı Nerelerde Yetişir
Reishi Mantarı Nerelerde Yetişir

Reishi Mantarı Nerelerde Yetişir

Doğal ortamları sınırlı ve yaygın olmayan tür, “reishi mantarı nerelerde yetişir” sorununun yanıtı olarak, ülkemizde Karadeniz bölgemizde Kastamonu ilimizin Bozkurt ilçesinde yetiştirilip üretilmektedir. Ülke genelinde az miktarda talep edilip tüketilen bu mantar türü, yurt dışından yüksek talep görmektedir.

Reishi Mantarı Nasıl Yetiştirilir
Reishi Mantarı Nasıl Yetiştirilir

Reishi Mantarı Nasıl Yetiştirilir

Tüm mantar türleri gibi özel ısı, bölge ve nem ihtiyacı vardır. “Reishi mantarı nasıl yetiştirilir” sorununun yanıtında, Uygun ortamın sağlanması koşuluyla yetiştirilebilir. Doğada kütük dipleri ve kuytu alanlarda yetişen mantar türü, aynı doğal ortamın tutturulması ile kültür şekilde üretime sokulur.

Nemli ortamın sağlanması ve kompozitlerin uygun hale getirilmesi ile ışık ihtiyacının sınırlı bir ortamda tutulması ile gelişimini tamamlayabilmektedir. Mantarlar sporlanma sonucu ürerler. Bu süreçte hazır sporlar, kompozitlere serpilerek hava ile temasları azaltılır. Nemli ortamın oluşması ile olgunlaşan mantarlar baş verdiğinde ortam ısısı değiştirilir.

Reishi Mantarı Nasıl üretilir
Reishi Mantarı Nasıl üretilir

Reishi Mantarı Nasıl üretilir

Mantar üretimi için özel bir yöntem kullanılmalıdır. Nemli zeminde sporların tutunması sonucu, loş ortamın da yardımı ile flaşlanan reishi mantarı, 4 ile 6 haftada olgunluk aşamasına gelir. “Reishi mantarı nasıl üretilir” sorusunun yanıtında,

Sedece karadeniz bölgemizde üretimi yapılan mantar türü 2014 yılında doğada keşfedilerek bir girişimci tarafından üretime alınmıştır. Reishi mantari üretimi konusunda gerekli ortam sağlandığında kolayca çoğaltılabilecek bir mantar türü olduğu bilinmektedir. Uygun ortamı, diğer mantar türlerine göre biraz meşakkatlidir. Bu sebepten yapılan uygulamalar, gerek bölgesel gerekse kişisel olarak olumsuz sonuçlanmıştır.

Tarihte Reishi Mantarı

Çin hükümdarları tarafından 4 bin yıldır kullanılan mantar türü, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından 2012 yılında literatüre kayıt ettirilmiştir. Japonya ve Çin hanedanlıkları zamanında insan ömrünü uzattığı gerekçesiyle reishi mantarı konusunda çok çeşitli araştırmalar yaptırmış ve kendileri de mantar muhteviyatını bizzat kullanmıştır.

Reishi mantarı, bağışıklık sistemini güçlendirdiği araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Kansere önleyici ve tedavi edici özelliklere sahip olduğu araştırılmaktadır. Bazı kanser türlerinin tedavisinde geçmiş yıllarda kullanılan reishi mantarı, içerisindeki bazı maddeler sebebiyle tedavide olumsuz sonuçlar vermiştir. FDA tarafından bazı ilaçlarda içeriği bulunduğundan yasaklanmış ürünler listesindedir. Tadı acı ve sert olması dolayısıyla direk tüketilmesi imkansız bir üründür.

Toz haline getirilerek ve öz suyunun karışımları alınarak kullanılabilecek reishi mantarı, demlenerek tüketilmektedir. Her bitki gibi dozu aşıldığında, faydaları haricinde zarar vereceği, hatta ölüme sebep olduğu literatürde yerini almıştır. Mide bulantısı, baş dönmesi gibi yan etkileri bulunan mantar türü, dikkat edilip üzerine düşülmediğinde ölüme yol açabilir.

Yapılan araştırmaların netlik kazanması beklenmeden belirli hastalar tarafından kullanılmaması önerilen mantar kürlerinin en bilineni demlenen türüdür. Porselen demliklerde demlenmesi gereken çay, asla metal ile temas ettirilmemelidir. Metal teması sonucu içerik zehirlenmesi sonucu tepkimeye gireceği için doğru yöntem tercih edilmelidir. Kilosu yüksek fiyatta satılan reishi mantarı, ufak gramajlı ürünler halinde piyasada bulunabilir.

Emre DAL

2008 yılında ilk web sitemi açtım. 200+ projede yer alarak, web tasarım, wordpress ve seo alanında her gün güncel bilgiler ile kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Kripto paralara ise ayrı bir merakım var. Web sitemin amacı; farklı kategorilerde araştırmacılara güncel ve trend bilgileri sunmak.

Kategorideki Rastgele Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir