Kişisel Gelişim Ne Demek

En çok merak edilen sorulardan birisi olan kişisel gelişim nedir sorusuna burada net cevaplar bulacaksınız. Makaleyi okuduktan sonra kişisel gelişim ne demek yada anlamı nedir gibi tüm sorularınızın cevaplarını almış olacaksınız. Temel kişisel gelişim konuları ve kişisel gelişim alanları nelerdir gibi onlarca başlığı sizin için özetledim.

Kişisel gelişim, son dönemlerde kişiler tarafından büyük bir talep önem ile karşılanmaktadır. Bunun için gerekli kurslar ve şirketlerin çalışanları için eğitim alanları düzenlemektedir.

Kişisel Gelişim Ne Demek?

İnsanların var olan hayatları içerisinden başka alanlara yönelerek kendileri için yapmış oldukları aktivite ve ilgi alanlarının çoğaltılması denilmektedir. İnsanları normal hayatlarının dışında başka işlemleri dahil ederek hayatı daha eğlenceli ve güzel hale getirerek, moral olarak kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olmaktadır.

Kişisel gelişim kurslarına giden kişiler, kurs sonrasından kendilerine diploma verilerek ödüllendirme yapılmaktadır. Kişisel gelişim de kişiler kendisini hep geliştirme ve araştırma içinde oldukları için hem zamanın hem de etrafından kişilerle uyum içerisinde geçirme sağlanmış olmaktadır.

Kişisel gelişim içerisinde profesyonel eğitimlere katılmak çok önemlidir. Bu alanlar ile kendimizi meşgul etmek hayat ile ilgili barışık ve kendimizi daha iyi hissetmemizi katkı sağlamış olmaktadır.

Kişiler kendileri kişisel gelişim programında oldukları ve olacakları seviyeyi belirleyerek, daha hızlı öğrenme ve gelişme aşamasına geçmiş olmaktadır. Sadece kendini düşünmenin yanı sıra toplum ile birlikte hareket etmeyi kişiler öğrenmektedir.

Kişisel Gelişim Ne İşe Yarar?

Kişisel gelişim bir kişinin yeteneklerini ve kaynaklarını en iyi şekilde kullanarak potansiyelini keşfetmesi ve bu potansiyeli her geçen gün geliştirmesi anlamına gelmektedir. Kişisel gelişimde önemli olan potansiyeldir. Yani daha önce ortaya çıkmamış ama aslında var olan kullanılmaya hazır bulunan güç anlamında kullanılmaktadır.

Peki kişisel gelişim ne işe yarar? Kişisel gelişim, bir kişinin gizli kalmış potansiyelini ortaya çıkaran bir süreçtir. Bu süreç ilk olarak insanın kendini tanıması ile başlamaktadır. Bunun için insanın kendine objektif bir gözle bakması gerekmektedir.

Kişi yaşı ilerledikçe ve yaşadığı sorunlar ile kendini tanıma fırsatı yakalamaktadır. Bu tanımlamalar sırasında kişi kendini sorgulamaya başlar ve böylece kişisel gelişim başlamaktadır. Kişi bulduğu cevaplar ile zihinsel, duygusal,  ruhsal ya da bedensel eksiklerini fark etmektedir.

Kişisel Gelişim Konuları Nelerdir?

İnsanın kendini tanıması ile başlayan ve kendindeki eksikleri farketmesi ile ilerleyen süreç sonunda kişisel gelişim başlamaktadır. İnsanların kendilerinde gördükleri eksikler kişisel gelişimin konuları oluşturmaktadır. Bu konular;

  1. Kararsızlık,
  2. Sabit fikirli olma,
  3. Sosyal iletişimsizlik,
  4. Özgüven sorunları,
  5. Başarısızlık korkusu,
  6. Değişimden korkma,
  7. Motivasyon eksikliği,
  8. Zamanı kullanma sorunları,
  9. Hedef oluşturamama gibi konulardır.

Günümüzde kişisel gelişimi büyük bir kitle iş hayatında başarıyı yakalamak için alınan sertifikalar ya da eğitimler olarak görmektedir. Oysa ki kişisel gelişim konuları iş hayatımızı olduğu kadar özel yaşantımızda ki gelişim içinde gerekli görülmektedir.

Kişisel Gelişim Davranışları Nelerdir?

Kişisel gelişimin daha kolay gerçekleşmesi için izlenecek yol ve yöntemler bulunmaktadır. Peki kişisel gelişim davranışları nelerdir? Bu davranışlardan bazılarını şu şekilde açıklamak mümkündür.

  1. Çok sık kitap okumak : Kitap kişisel gelişimin emel kaynağı olarak görülmektedir.
  2. Yeni diller öğrenmek: yeni bir dil yeni bir kültürü öğrenmek anlamına gelmektedir. Öğrenilen her dilde bireyler kendilerine bir şeyler katarak gelişmektedirler.
  3. Yeni hobiler : Yeni hobiler, uğraşlar edinmek kişisel gelişimin bir parçası olarak görülmektedir.
  4. Erken kalkmak: Güne erken başlamanın yaratıcılığı ve hayat kalitesini arttırdığı görülmektedir.
  5. Yapılacaklar listesi hazırlamak: Bu tür listeler düzeni, düzen ise hedeflere ulaşmayı kolaylaştırmaktadır.
  6. Kötü alışkanlıklardan kurtulmak: Sağlıklı yaşam için gerekli kötü alışkanlıklardan kurtulmak kişisel gelişim için gerekmektedir.

Kişisel Gelişimin Amacı Ve Özellikleri Nelerdir?

Kişisel gelişimin en önemli amacı insanın kendini tanımasını sağlamasıdır. İnsana objektif bir bakış açısı kazandırmaktadır. En büyük amaçlarından diğeri ise olumlu anlamda davranış değişikliğine yol açması olarak gösterilmektedir. Kişisel gelişimin amacı okuyarak öğrendiklerimizi özümsememizi sağlamaktır.

Bunun dışında hayatımızı olağandan kurtarmak, sosyal yaşamı daha aktif kılmak, motivasyonu arttırmak gibi bir çok amacı bulunmaktadır. Kişisel gelişim için okunan kitaplar ya da alınan eğitimler aynı olsa da herkesin bunu hayatınıza uyarlaması farklılık göstermektedir. Kısacası edindiğimiz bilgileri gerçeklikten uzaklaşmadan tecrübe ederek uygulamamız gerekmektedir. Peki kişisel gelişimin özellikleri nelerdir? Bu özellikleri :

  1. Fark yaratmak,
  2. Öz güveni arttırmak,
  3. Çağa ayak uydurmak,
  4. Başarıya odaklanmak,
  5. Kararsızlıkları aşmak,
  6. Motivasyonu yükseltmek,
  7. Bakış açısını değiştirmek,
  8. Zamanı iyi bir şekilde yönetmek,
  9. Hedefleri net bir şekilde belirlemek,

Şeklinde sıralamak mümkündür. Kişisel gelişim özellikleri kişinin içindeki potansiyeli ortaya çıkarmakta ve en verimli şekilde kullanması için yol gösterici olmaktadır. İnsanlar istemese de zamanla değişmek zorunda kalmaktadır. Kişisel gelişim bilinçli değişimi gerekli kılmaktadır.