Dükkan - İşyeri Açma Fikirleri

Medikal Market Açmak Karlı Mı? KOSGEB Desteği Ve Maliyeti Ne Kadar?

En çok kazandıran işler arasında bulunan medikal market açma fikri genellikle hastanelerin çevresinde açılarak kazancını katlayabiliyor. Bu yazımda medikal market kazancı ve medikal dükkanı maliyeti gibi onlarca cevabı bu makalede bulacaksınız. Medikal market hakkında tüm güm günce bilgilere yer verdik.

Teknoloji ve zaman ilerledikçe iş fikirleri, para kazanma yolları, girişimcilik gibi birçok alanda yatırımcılar değerlendirmelerde bulunmaktadır. Medikal market açmak da bunlardan bazılarıdır. Fakat her ne iş alanı olursa olsun girişimciler bu işlere atılım yapmadan evvel ellerinde yön gösterecek bir rehberleri bulunması gerekmektedir.

Medikal market, medikal dükkan açma rehberi olarak belli başlı sıralamalar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir;

  1. Toptan Ürün Alımı ve Satışı,
  2. Sağlık Müdürlüğü tarafınca alınan izin belgesi,
  3. Sosyal Güvenlik Kurumu işe giriş bildirgesinin yapılması,
  4. Medikal marketin açılacağı dükkan (En az 25 m2 olması gerekmektedir.),
  5. Tıbbi Cihaz Yetki Belgesi, Sorumlu Müdür Belgesi ve Kimliği ve Satış Elemanı Belgesi ve Kimliğinin alınması,
  6. Sorumlu Müdür tarafından açılacak marketin gerekli evrakları ile Sağlık Müdürlüğü’ne başvuru yapılması,
  7. 1 adet Satış Tanıtım Elemanı (Satış Tanıtım Elemanı eğitimini tamamlayıp, sertifikası olması gerekmektedir.),
  8. 1 adet Sorumlu Müdür (4 yıllık üniversite mezunu ve sorumlu müdür eğitimini tamamlayıp, sertifikası olması gerekmektedir.),
  9. Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşma yapılması (Sosyal Güvenlik Kurumu ile ücretsiz verilebilen malzemeler için geçerlidir.),
Medikal Dükkanı Ve Market Nedir?
Medikal Dükkanı Ve Market Nedir?

Medikal Market Nedir?

İnsanların hastalık durumlarında tıbbi bakım ortopedi ürünleri, koltuk değneği, hasta bezleri gibi birçok tıbbı malzeme satan yerlerdir. Sağlık Müdürlükleri tarafınca izin belgesi ve denetlemeye tabii tutulmaktadır. Medikal market nedir sorusuna birçok cevap verilirken bunlardan en iyisi hasta insanları iyileşmelerine yardımcı yerlerdir de denilmektedir.

Birçok girişimci tarafından düşünülen medikal market sorumluluk gerektiren ve titiz çalışılması gerekilen yerler arasındadır. Medikal marketler sayesinde tıbbi ürünlere ulaşmak kolaylaştığından dolayı bu hizmet alanının sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Medikal market denildiği zaman akla tıbbi malzemeler ile ilgili birçok şey gelmektedir ve sayılabilecek bir sürü tıbbi malzeme kapasitesi bulunmaktadır. Tıp alanı veya diğer bir deyişle tıbbi malzeme alım satımları hiç bitmeyecek bir hizmet olduğu için bu hizmet alanı da önemini hiçbir zaman kaybetmeyecektir.

Medikal Market Nasıl Açılır?

Medikal market nasıl açılır konusuna değinilecek olunursa birçok yükümlülüğü bulunmaktadır. Öncelik olarak bulunulan konumlardaki Sağlık Müdürlüklerine başvuru yapılarak izin alınması gerekmektedir. Daha sonrasında açılacak olan market için bir alana ihtiyaç duyulmaktadır.

En az 25 m2 bir dükkan ve akabinde toptan satış yapıldığı zaman malzemelerin saklanabileceği depo olması gerekmektedir. Akabinde bu market ve depo için ruhsat ve izinlerin alınması gerekmektedir.

Ruhsat ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulmalıdır. Daha sonrasında açılmış olan markete Sağlık Müdürlüğü ekipleri denetime gelmektedir.

Gelen ekiplerin denetimleri sonucu uygunluk sonucuna varıldığı vakit medikal ruhsatı verilmektedir. Onay işlemi gerçekleştikten belli bir süre sonra Tıbbi Cihaz Satış Belgesi, Satış Tanıtım Elemanı Kimliği ve Belgesi, Sorumlu Müdür Kimliği ve Belgeleri alınması gerekmektedir.

Medikal Markette Neler Satılabilir?

Medikal markette ne satılır diye düşünüldüğünde akla bütün tıbbi malzemeler gelmektedir.

  1. Dizlik,
  2. Lavman,
  3. Sondalar,
  4. El bilekliği,
  5. Steteskop,
  6. Burun bandı,
  7. Oksijenli su,
  8. Numune kabı,
  9. İdrar torbaları,
  10. Sedye örtüsü,
  11. Koltuk değneği,
  12. İşitme cihazları,
  13. Cerrahi önlükler,
  14. Buhar makinası,
  15. Enjektör çeşitleri,
  16. Bel ve sırt korsesi,
  17. Yüz maske çeşitleri,
  18. Uyku kulak tıkaçları,
  19. Uyku göz bantları,
  20. Tekerlekli sandalye,
  21. Prezervatif çeşitleri,
  22. Hasta yatak çeşitleri,
  23. Hastane paravanları,
  24. Şarjlı mesh cihazları,
  25. Şeker ölçüm cihazları,
  26. Hasta çevirme aparatı,
  27. Kolluk ve boyunluklar,
  28. Cerrahi terlik çeşitleri,
  29. Bilek ve parmak ateli,
  30. Hasta bezleri çeşitleri,
  31. Solunum Egzersiz Cihazları,
  32. Ortopedik yastık ve minder,
  33. Hareketli katlanabilir yürüteç,
  34. Parmak delme lanset kalemi,
  35. Kompresörlü nebulizatör cihazı,
  36. Haftalık ilaç saklama ve zamanlama kutuları,
  37. Bulantı ve kusma önleyici bant ve bileklikler,

gibi birçok malzeme satılabilmektedir.

Medikal Market Açmak İstiyorum
Medikal Market Açmak İstiyorum

Medikal Market Açmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?

Medikal market açmak istiyorum diyen her girişimci belli koşulları yerine getirdiği takdirde market sahibi olabilmektedir. Bu girişimciler henüz market açmadan önce araştırmalarını sıkı bir şekilde yapmaları gerekmektedir. En önemli detaylardan birisi de sermayedir. Girişimcilerin marketlerinin güvenilirliğini ve popülerliğini kazanana dek idare edebilecekleri bir sermaye bulunması gerekmektedir.

Diğer bütün hizmet alanlarında olduğu gibi bu hizmet alanında da marketin açılacağı konum önem arz etmektedir. Kimsenin bilmediği uç yerler veya sağlık kuruluşlarına uzak açılacak yerler dikkat çekmeyecektir.

Bunların yanı sıra market çalışanlarını da seçmekte özen gösterilmeli gelen kişilere hizmet verilirken güler yüz eksik olmaması gerekmektedir. Bütün bu aşamalar girişimciler tarafından sağlanıyorsa eğer kanunen istenilen evrakları tamamlayıp ilgili konumdaki sağlık kuruluşuna başvuru yaparak market açabilecektir.

Medikal Market Açmak Kazançlı Mı?
Medikal Market Açmak Kazançlı Mı?

Medikal Market Açmak Kazançlı Mı?

Medikal ürünlerin kar marjları oldukça iyi fiyattadır. Bundan dolayısıyla medikal market açmak oldukça iyi bir iş fikri olarak değerlendirilmektedir. Bazı hastane veya medikal merkezlerin ihaleleri bulunmaktadır. Eğer ki bu ihaleler alınılabilirse girişimciler için daha karlı kazançlar sağlanabilmektedir.

Birçok girişimci medikal dükkanı ne kadar kazanır diye girdiği bu hizmet alanında oldukça ilerlemiş durumdadır. Çünkü tıbbi malzeme hiçbir zaman bitmeyecek bir hizmet alanıdır. İnsanların hastalıkları ve istekleri, talepleri hiç bitmeyeceği buna örnek olarak verilebilmektedir.

Medikal marketi hizmet alanında en önemli diğer faktörlerden birisi ise girişimcilerin çevresi ve tanıdıklarından geçmektedir. Bazı araştırmalara ve verilere göre medikal marketler 20.000 kazanabileceği, hastane ve medikal merkezlerin ihalelerini alabilen girişimciler ise kazançlarını 50.000 kadar çıkarabilmektedir.

Medikal Market Açmak İçin Ne Kadar Sermaye Gerekli?
Medikal Market Açmak İçin Ne Kadar Sermaye Gerekli?

Medikal Market Açmak İçin Ne Kadar Sermaye Gerekli?

Medikal market açmak için gerekli sermaye girişimcilerin neler satacağına veya ürün stoklarına göre değişiklik göstermektedir. Ortalama olarak 100.000 TL’ den başlayabilmekte olup en fazla ürün stoklarına göre 500.000 TL’ ye kadar çıkabilmektedir.

Küçük ve orta ölçekli işletmeler için sermaye 100.000 ve 150.000 arasında değişmektedir. Girişimciler ellerindeki sermayeye göre yatırım yapmaları gerekmektedir. Çünkü yeni başlayan bir medikal market için büyüme oranına ve hizmet verilen talebe göre büyüme sağlanması gerekmektedir.

Aksi takdirde girişimcilerin ellerindeki bütün sermaye ile stok yaparlarsa hizmet alanında bazen az talepten dolayı batabilmeler olabilmektedir. Ayrıca girişimcilerin ellerindeki sermaye ile kendi medikal marketlerini açmak yerine bayilik alma imkanları da bulunmaktadır.

Medikal Dükkanı Açma Maliyeti Ne Kadar?
Medikal Dükkanı Açma Maliyeti Ne Kadar?

Medikal Dükkanı Açma Maliyeti Ne Kadar?

Medikal dükkanı açma maliyeti girişimcilerin tutulan dükkan, dükkan için harcanan giderler, alınan elemanların giderleri, dükkana alınan tıbbi malzeme ve stok için saklanılacak olan malzemelere göre değişiklik göstermektedir.

Bazı küçük veya orta ölçekli işletmeler 100.000 ve 150.000 TL arası farklılık gösterirken bazen de rekabet edilecek olan diğer firmalara göre 500.000 TL arası farklılık göstermektedir. Daha doğrusu yani bu işi yapacak olan girişimcilerin planlarına ve elindeki sermayeye göre değişiklik göstermektedir.

Örneğin; uç köşelerden satın alınan veya kiralanan dükkan parası farklılık göstereceği gibi işlek caddede, sağlık merkezlerine yakın dükkanlarında giderleri farklılık gösterebilmektedir. Bu durumdan anlaşılacağı gibi girişimcilerin en az medikal dükkan açma maliyeti olarak 80.000 TL’den başlayabilmektedir.

Medikal Market Açmak İçin KOSGEB
Medikal Market Açmak İçin KOSGEB

Medikal Market Açmak İçin KOSGEB Destek Veriyor Mu?

Medikal market açmak oldukça yüksek maliyetlere neden olduğundan girişimciler tarafından KOSGEB desteği aranmaktadır. Diğer bazı yüksek maliyetleri hizmetlerde olduğu gibi medikal market açmak için KOSGEB desteği bulunmaktadır. KOSGEB yeni ve genç girişimcilere 60.000 70.000 TL arası hibe, 130.000 TL ise yeni iş kurma desteğinde bulunmaktadır.

Fakat en önemli faktör ise KOSGEB’ in belli şartlar çerçevesinde yardım desteğinde bulunduğu unutulmamalıdır. Bu şartlardan en önemlisi KOSGEB Girişimcilik Kurslarına başvuru yapıp KOSGEB Girişimcilik Sertifikası almak gerekmektedir. Ayrıca KOSGEB yardım desteğini almak isteyen girişimciler iyi bir iş planı yapması v bu planı KOSGEB’e sunmayı da unutmamalıdırlar.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, yüz kızartıcı suçları bulunmayan kişilere ve KOSGEB şartlarını yerine getiren girişimcilere KOSGEB yardım desteğinde bulunmaktadır.

Medikal Market Açmak İçin Diploma Yada Sertifika Gerekli Mi?

Medikal market açmak için herhangi bir diplomaya gerek duyulmamaktadır. Sadece Tıbbi Cihaz Satış ve Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği gereği dolayısıyla yetki belgelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlardan bir tanesi Sorumlu Müdür’dür.

Sağlık Bakanlığı ve SGK işlemlerini bu kişi yürütmektedir. Sorumlu Müdür olabilmek için en az 4 yıllık üniversite mezunu ve Sorumlu Müdür Eğitimi alıp sertifikasını almak gerekmektedir. Bir diğeri ise Satış Tanıtım Elemanıdır. Bu kişi tıbbi cihazların satış ve tanıtımını yapmakla yükümlüdür. En az 2 yıllık üniversite mezunu ve Satış Tanıtım Elemanı Eğitimi alarak sertifika alması gerekmektedir.

Son olarak Klinik Destek Elemanı bulundurulması gerekmektedir. Bu kişi ise sağlık kuruluşlarında çalışan tıbbi cihazların tanıtımı, kurulumu ve çalışması ile ilgili teknik elemandır. Klinik Destek Elemanı da diğer elemanlar gibi aynı şekilde eğitime katılması ve sertifika alması gerekmektedir. Bunların yanı sıra medikal market açmak için belgelerden diğerleri şu şekildedir;

  1. SGK Kaydı,
  2. Vergi Kaydı,
  3. İmza Sirküleri,
  4. İlgili konumdaki belediyelerden çalışma izni ve ruhsatı,
  5. Ticaret odasına veya Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kayıt,

Medikal market açmaKarlı iş fikirleri, para kazandıran işler, en karlı meslekler arasında bazılarıdır. Genç ve yeni girişimcilerin KOSGEB desteği ile ya da kendi ellerinde bulunan sermayeleri ile açabilecekleri karlı hizmet alanlarından biridir. Dünya genelinde insanların talep ve arzlarını karşılayabilecek iş imkanlarından birisidir. Gerek bireysel olsun gerekse sağlık kuruluşlarının talepleri olsun medikal market hizmet alanı olarak gün geçtikçe daha da ilerlemektedir.

Gelişen teknoloji, değişen ve çıkan farklı hastalıklar sebebi ile bu hizmet daha da artacaktır. Artan bu talepler doğrultusunda girişimciler daha da ilerleyecek ve kar oranları da artacaktır. Medikal market açmak isteyen girişimciler için diğer bir kolaylık ise popüler bazı medikal marketlerin girişimciler için bayilik verme imkanlarının olmasıdır. Bu kolaylık sayesinde geç girişimcilerin de önleri açılmaktadır.

Medikal market açmak hem karlı hem de hiç bitmeyecek bir alandır. Bu fırsatı değerlendirmek bütün girişimciler için olumlu sonuçlar vermektedir. Dolayısıyla iyi araştırılmış, iş planı güvenilir bir şekilde yapılmış ve sağlam, dinç, enerjik kadrosuyla bu hizmet alanında var olan girişimciler geleceğe emin adımlarla ilerlemektedirler.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments