Transdermal Bant (TTS) Nedir?, Terapötik Sistem Faydaları Nelerdir? konusu hakkında bilgiler, 30 yılı aşkın bir süredir sağlık alanında kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir. Sağlık bandı, medikal bandı gibi farklı isimlerle de anılan transdermal bant, kaba kabirle deri üzerinden ilaç alma yöntemidir.
Transdermal bantlar pek çok amaç için kullanılabilmektedir. Bu tedavi bandı ile alakalı daha detaylı bilgi alabilmek için aşağıdaki başlıklara göz atabilirsiniz.
Transdermal Bant Nedir?
Transdermal bant, deri yüzeyine yapıştırılan ve toplamda 3 katmandan oluşan bir yapışkan ilaçtır. Bu bandın en üstteki tabakası, gözle görülebilen ve içerideki ilacın korunmasını sağlayan kısmıdır. Orta katman, vücuda iletilmesi istenen ilacın bulunduğu bölümdür. Tene direkt olarak değen alt katman ise bandın vücuda yapışmasını sağlayan kısımdır. Transdermal bant, tedavi için kullanılmakta ve ilaç içeriği değiştirilebilmektedir. Zira bu bant türü, tek bir hastalığın tedavi için kullanılmamaktadır.
Hem kullanım kolaylığı hem de etkisinin daha hızlı görülmesi nedeniyle tablet formdaki ilaçlardan daha fazla tercih edilen transdermal ilaçlar, hastaların tedavisine büyük bir katkı sağlamaktadır. Bu nedenle ilaç firmaları sıkça transdermal üretimi sağlamaya başlamıştır.
Transdermal Bant Ne İşe Yarar?
30 yıldan fazla bir süredir kullanılan sağlık bandı ürünleri, vücuda girmesi gereken ilaçların ağız yolu yerine deri üzerinden girmesini sağlamaktadır. Bu sayede ilaç yutmakta zorluk çeken, tablet kullanamayan, erken ya da ileri yaşlarda olan bireyler, daha kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Yutma zorluklarını ortadan kaldıran transdermal bantlar, ayrıca kolay ve hızlı bir emilim sağlamaktadır. Zira ağız yoluyla alınan ilaçlar, öncelikle midede emilmekte ancak bazı emilim sorunlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle ağızdan alınan ilaçların büyük bir bölümü daha az etkili olabilmektedir.
Transdermal bantlar, direkt olarak cilt tarafından emilmekte ve kılcal damarlara iletilmektedir. Bu sayede mide tarafından emilme ve enzim eksilmesi olmamaktadır. Kısaca özetlemek gerekirse, transdermal bant ile uygulanan tedavi yönteminde vücuda giren ilaç çok daha etkili olmaktadır.
TTS Teknolojisi Nedir?
TTS, transdermal teriminin kısaltmasıdır. TTS teknolojisi, deri üzerine herhangi bir enjeksiyon işlemi yapmaya gerek kalmadan deri üzerinden tedavi almaya yardımcı olan bir sisteme sahiptir. TTS teknolojisi ile yapılan transdermal bantlar, kimi zaman hayat kalitesini arttırmak kimi zaman ise tedavi olmak için kullanılmaktadır. Zira daha önce de belirttiğimiz gibi her transdermal bandın içeriği aynı olmamaktadır. Örnek vermek gerekirse, ağrı bandı olarak da bilinen yapışkan ürünler de transdermal bant kategorisine dâhildir.
TTS teknolojisi, derinin geçirgen özelliğini kullanarak ihtiyaç duyulan vitamin, mineral ve ilaçların ağız ya da iğne yöntemleri kullanılmadan vücuda aktarılmasını sağlamaktadır. Böylelikle uygulanacak tedavi çok daha ağrısız olabilmektedir.
Neden Transdermal Bant Kullanmalıyız?
Son dönemlerde sıklıkla kullanılan transdermal ilaçlar, çoğunlukla ağız yoluyla ilaç almaktan haz etmeyen hastalar için kullanılmaktadır. Ancak transdermal bantların tek özelliği deriden vitamin ya da ilaç almak değildir. Neden transdermal bant kullanmalıyız sorusuna yanıt arayan bireyler, aşağıdaki listeye göz atarak daha detaylı bilgi alabilmektedir.
- Transdermal bantlar, hem takviye hem de tedavi amacıyla kullanılabilmektedir.
- Bağışıklık güçlendirme, kas ağrılarını giderme gibi günlük amaçlar için de kullanıma uygun olan medikal bant çeşitleri, uygun fiyatlı olduğu için erişebilirdir.
- Transdermal bantlar, emilimin çok daha etkili olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle tedavi daha kısa sürmektedir.
Transdermal bantların içerisindeki maddeler, kılcal damarlar ile emilmektedir. Böylelikle mideye ulaşmadan vücuda dağılım sağlanır. - Transdermal bantlar ağız yoluyla alınmadığı için mide hassasiyeti ya da bulantıya sebep vermemektedir.
Yukarıda da görülebildiği gibi transdermal bant kullananlar, pek çok olumlu durumdan faydalanabilmektedir. Siz de takviye gıdalarınızı ya da tedavi ilaçlarınızı TTS teknolojisi ile üretilmiş bantlar ile vücudunuza alabilirsiniz.
Transdermal Bant Nasıl Kullanılır?
Transdermal bantları kullanmak oldukça kolaydır. Her bireyin tek başına kullanabileceği bu bant çeşitleri, adından da anlaşılabileceği üzere bir bant formunda olduğu için zor bir uygulaması bulunmamaktadır. Aşağıda yer alan listede transdermal bantların uygulama adımları belirtilmektedir.
- İlk olarak transdermal bandı kutusundan çıkartmadan önce eldiven giymeniz gerekmektedir. Zira bandın içerisindeki ilaç tabakasının elinize değmemesi önerilir.
- Uygulama yapacağınız alanda yara gibi aktif bir tahrişin bulunmaması gerekmektedir. Ayrıca uygulama alanı tüysüz olmalıdır.
- Transdermal bandını uygulayacağınız alanı temizlemeniz ve daha sonra kurutmanız gerekmektedir. Islak ya da temiz olmayan bölgelere bant kullanmak, ilacın etkisinde düşüşlere neden olabilmektedir.
- Transdermal bandın paketini açmalı ve yapışkan olan kısmı uygulama alanına denk gelecek şekilde yapıştırmalısınız.
- Bandı vücudunuza yapıştırdıktan sonra avuç içinizle 15 ila 30 saniye arasında bandın üzerine baskı yaparak tam olarak yapışmasını ve sabitlenmesini sağlamalısınız.
Ağrı bandı, fitoterapi bandı, medikal bant, ilaç bandı gibi TTS bantlarını yukarıda belirtildiği şekilde uygulayabilmeniz mümkündür. Kısaca özetlemek gerekirse, bu bantları temiz, kuru ve tüysüz alanlarda kullanmanız tavsiye edilmektedir. Zira bu kriterleri karşılamayan deri üzerine bant yapıştırırsanız, derinin emilim yapması ve kılcal damarların ilacı vücuda iletmesi zor olacaktır.
Transdermal Bant Uygulaması
Transdermal bant uygulaması, genellikle 3 ila 7 gün arasında sürmektedir. Yani, derinize yapıştırmış olduğunuz transdermal bant bu süre zarfı boyunca vücudunuzda kalmaya devam edebilir. Ancak TTS bandının türü ve işlevine göre uygulama süresinde değişiklikler olabilir. Bu nedenle herhangi bir işlem yapmadan önce kullanacağınız bandın kullanım talimatlarını okumanız ya da doktorunuza danışmanız tavsiye edilmektedir.
Bazı transdermal bantlar, su geçirmez bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bu tedavi süreci boyunca duş almak mümkündür. Ancak su geçirgenliği olan bant türlerinde, tedavi alan hastaların özellikle bant bölgesine su değirmemesi gerekmektedir. Zira su geçiren bantların etkisi azalabilmektedir. Bu nedenle kullanacağınız transdermal bant ile ilgili iyi bir araştırma yapmanız ve bu doğrultuda hareket etmeniz tavsiye edilmektedir.
Transdermal Bant Nereye Uygulanır?
TTS teknolojisi ile üretilen bantların uygulama alanları oldukça geniştir. İstisna olarak ağrı bandı gibi belirli bir bölgeye etki etmesi istenen bantların ağrıyan bölgeye yerleştirilmesi gerekmektedir. Ancak ek gıda, destekleyici, ilaç gibi medikal bantların belirli bir bölgeye yapıştırılmasına gerek yoktur. Aşağıdaki listede transdermal bantları kullanabileceğiniz bölgeler belirtilmektedir.
- Üst sağ veya sol göğüs bölgesi
- Üst kol hizası
- Sırt bölgesi
- Bel üstü bölgesi
- Üst karın bölgesi
- Sağ omuz kürek kemiği
Yukarıda belirtilen bölgelerde herhangi bir tahriş, açık yara ya da kıl yoksa kolaylıkla uygulama yapabilirsiniz. Transdermal bant uygulama alanları her ne kadar fazla olsa da, her ihtimale karşılık doktorunuza danışmanız tavsiye edilmektedir.
Transdermal Bant Kullananlar Kimlerdir?
Daha önce hiç transdermal bant kullanmamış olan bireyler, TTS bant kullananlar konusu üzerine araştırma yaparak kullanıcı deneyimlerini öğrenmek istemektedir. Transdermal bant kullanan bireyler, genellikle olumlu yorumlar yapmaktadır. Ancak bu durum, kullanılan bandın türü, amacı ve özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Genel olarak hap ya da tablet formunda ilaç kullanamayan bireyler tarafından tercih edilen bu bant türü, deri üzerinden acısız bir ilaç alımı sağladığı için oldukça geniş bir kitle tarafından beğenilmektedir.
Transdermal bant kullanacak olan bireyler, her bünyenin farklı olabileceğini ve her bandın aynı işlevlere sahip olmadığını göz önünde bulundurarak karar vermelidir. Hatta mümkünse, transdermal bant kullanmadan önce doktora danışılmalıdır.
Transdermal Bant Kullanıcı Yorumları Nelerdir?
Transdermal bantlar, pek çok çeşitte üretilmektedir. Bu nedenle transdermal bant yorumları birbirinden oldukça farklı olabilmektedir. Transdermal bantlar bir hastalığın tedavisi olabileceği gibi sigara bırakma, doğum kontrolü, kas ağrısı giderme, vücuda takviye alma gibi amaçlar için kullanılabilmektedir. Kullanım amacına göre üretimi de oldukça çeşitli olan bu bant türleri için net bir yorum bilgisi vermek doğru olmayacaktır. Kullanmak istediğiniz transdermal bant türüne ve markasına yönelik araştırma yapmanız daha doğru olacaktır.
Transdermal Bant Fiyatları Kaç Paradır?
Transdermal bant satın almak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de transdermal bant fiyatları olmaktadır. Transdermal bantların fiyatları paket adedi, kullanım amacı, üretici firma gibi pek çok unsura bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Genellikle 100 ila 300 TL arasında değişen TTS bant fiyatları, çok daha ucuz veya pahalı olabilir. Zira daha önce de belirttiğimiz gibi bu bantların işlevleri oldukça çeşitlidir.
Transdermal Dalga Teknolojisi Nedir?
Transdermal dalga teknolojisi, kısa tabirle farklı bitkisel ürünler ve mineraller içeren bir bant türüdür. Bu bant teknolojisinin amacı ise, vücutta sorunlu görülen enerji sağlamaktır. Bir nevi teknoloji ve sağlık alanının birleşimi olan transdermal dalga sistemi, enerji sağlayarak vücudun dinç kalmasına yardımcı olmaktadır.
Transdermal Bant Teknolojisi Nedir?
Transdermal bant teknolojisi, 3 tabakadan oluşan yara bandı görünümlü bir yamadır. Bu teknoloji, deriye herhangi bir kesik atmadan cildin emilimini kullanarak istenen ilaç ve benzeri maddelerin vücuda iletilmesini sağlar. Bu sayede ağız yoluyla ya da enjeksiyon ile ilaç veya ek alımına gerek kalmamadan iletim sağlanır.
Transdermal Terapötik Sistem Nedir?
Transdermal terapötik sistem, derinin üzerine yerleştirilen yama benzeri bir bandın vücuda emilim yoluyla derinin içine işlemesidir. Derinin gözenekli ve geçirgen yapısını kullanarak ilaç ve benzeri maddelerin herhangi bir ek işleme gerek kalmadan portal gibi geçişini sağlamaktadır.
Transdermal Bant Teknolojisi Nasıl Çalışır?
Transdermal bant teknolojisi, derinin üzerine yapıştırılan bandın içerisinde bulunan maddeleri, ilk olarak derinin yüzeyine, daha sonrasında ise deri gözeneklerinden kılcal damarlara aktarılmasını sağlamaktadır. Kılcal damarlar, vücuda bant yoluyla alınan maddelerin tüm bedene iletilmesine yardımcı olmaktadır. Transdermal bant teknolojisi, bu çalışma sayesinde vücuda gerekli maddelerin ağrısız bir şekilde iletilmesini desteklemektedir.